Sol og hud

Solcreme og råd om solen

  • Undgå sol mellem kl. 12 og 15
  • Brug vandfast solcreme - hvis du skal bade eller sveder meget
  • Brug helst den samme solcreme hver gang, så du kender effekten
  • Solfaktor 15 i Danmark og solfaktor 30 i syden er normalt tilstrækkeligt
  • Hvis du vil have ekstra langvarig effekt, så smør dig ind 2 gange - med ca. 20 min imellem.

Solen påvirker os meget forskelligt og ovenstående er derfor vejledende og gælder især mennesker med gennemsnitlig nordisk hud. Personer næsten uden pigment tåler næsten ikke sol, mens personer med meget mørk hud kan opholde sig i solen hele dagen uden problemer.

At undgå sol midt på dagen er ét af de vigtigste råd. Næsten halvdelen af hele dagens sol falder i middags-heden, når solen står højest. Så du reducerer din risiko væsentligt ved at holde dig i skyggen i de 3 - 4 timer.

Mange tror, at det gælder om at købe den solcreme med den højest mulige solfaktor. Ekstrem solfaktor som 50 eller 100 er dog ofte oftest helt unødvendigt - og kan endda være til direkte ulempe for din hud. Læs mere om solfaktor SPF

Det er sundt at få lidt sol - blot ikke for meget! I vintermånederne er problemet helt omvendt: Mange mennesker får for lidt sol.

Sol er ikke bare sol: Der findes UV-A og UV-B-stråler. Kun UV-A giver solskoldning, men for meget UV-A bidrager til at ælde huden hurtigere. Læs mere om UV-A og UV-B og hvordan de påvirker huden.