Bumser / uren hud

Små bumser i pandenUren hud og bumser

Bumser og hudorme opstår i talgkirtlerne omkring hudens hårsække, især når huden producerer for meget fedt (talg). Hvis talgkirtlernes åbninger samtidig snævres ind, får huden huden sværere ved at slippe af med det overskydende fedt.

Efterhånden ophobes fedt og vand i små buler under huden. Hvis der stadig er en åbent til fri luft, dannes hudorme (åbne komedoner). De kendes som små sorte prikker i huden.

Lukkede komedoner ses som hvide pletter på huden. De kan udvikle sig til egentlige bumser, hvis der går betændelse i dem (Acne Vulgaris).

Næsten alle mennesker oplever i ny og næ at få en bums. I nogle tilfælde – eller nogle perioder af livet – kan det imidlertid udvikle sig til mere omfattende længerevarende udbrud, hvor der løbende går betændelse i komedomer, og det kan blive nødvendigt at konsultere en hudlæge. Bumser er hyppigst for teenagere – men forekommer også hos voksne – og kan også forekomme, selv om huden ikke i sig selv er fedtet på overfladen. Voksnes bumser kan have en helt anden karakter end teenager-bumser.


Årsager til bumser

Uren hud og bumser skyldes næsten altid indre problemer, som imidlertid kan være meget forskellige. Ofte er det en kombination af flere årsager, for eksempel.

 • Hormonelle forandringer
  (Fx pubertet, menstruation og graviditet)
 • Forstyrret stofskifte
  (Bl.a. på grund af sygdomme) 
 • Stress
  (Stress-hormoner aktiverer talg-produktion)
 • ”Pilleri” ved bumserne
  (Mekanisk irritation stimulerer talgkirtlerne. Tøj og hårtotter, som dækker ansigtet kan også irritere huden)
 • Usund levevis og alkohol
  (Der findes ingen opskrift på ”bumse-fri” kost, men mange oplever forværring i perioder med for lidt søvn, rigelig alkohol og usund kost, som ”stresser” kroppen)

Hvad forværrer uren hud og bumser?

Nogle mennesker får aldrig bumser, selvom de både er stressede og piller sig i ansigtet. Man kan også sagtens have fedtet – og alligevel ren hud. Andre mennesker får let bumser, som ofte forværres af:

 • Dårlig hygiejne. Skidt og snavs blander sig med hudens eget fedt og danner en kage på hudens overflade – måske sammen med makeup. Det tilstopper porerne og generer huden, som ikke kan ånde frit. Fedtstofferne bliver hurtigt harske
 • Tykt hornlag. Nogle mennesker – særligt mænd og drenge – har fra naturen et lidt tykkere hornlag (hudens øverste lag af døde hudceller). Det øger risikoen for tilstopning.
 • Hudpleje-, makeup- og hårstyling-produkter som tilstopper porerne (komedogeniske produkter).

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Du har en række muligheder for selv at pleje din hud, så den kommer bedre i balance, bliver mindre fedtet og danner færre komedoner, så du får færre problemer og får pænere hud.

Læs: 10 gode råd til at modvirke uren hud