3. Kosten
Bumser og kost
Lad det være sagt med det samme: Der findes ikke en bumse-fri kost – og især ikke en diæt, som gælder alle.
Omvendt er uren hud og bumser altid et symptom på indre problemer i resten af kroppen, men eksperterne er ikke enige om, om – og hvor stor – kostens betydning er for udviklingen af uren hud og bumser. Til gengæld er der meget som tyder på, at kostens betydning forskellig fra person til person.
Derfor kan man ikke gøre meget andet en at overveje og eventuelt afprøve de forskellige harmløse muligheder, som findes.
Mad som kan give problemer
Tidligere var det en almindelig antagelse, at der var en sammenhæng mellem fedtet hud og fed mad, men der er ikke noget som tyder på en direkte sammenhæng.
Derimod er kan mælk have en betydning – for nogle. En del mennesker har erfaring for, at huden bliver pænere, når de stopper med at drikke mælk. Én årsag kan være, at de har svært ved at nedbryde mælke-sukker (laktose-intolerans). Der er også teorier om, at mælk øger blodets indhold af væksthormonet IGF-1 og dermed påvirker huden. Hvis du mener mælk påvirker din hud, behøver det dog ikke at betyde, at alle mælkeprodukter har negativ indflydelse. For eksempel kan yoghurt godt være mindre laktose-holdig end drikke-mælk.
Hvis man har problemer med uren og fedtet hud, kan man prøve at undgå mælkeprodukter i for eksempel 4 uger – og se, om huden bliver pænere. Hvis det har effekt, er det nok en god idé at tale med sin læge, som kan tage en blodprøve-test for laktose-intolerans.
Tilsvarende kan gluten-allergi muligvis også sig udslag i uren hud.
Rafineret sukker og hvidt brød har også fået ry for at kunne forværre uren hud. En sammenhæng kunne være, at højt blodsukker provokerer insulin-produktionen og andre hormoner, som generelt øger risikoen for inflamationer og dermed også udvikling af bumser. Eksperter er ikke entydigt enige om sammenhængen, men hvis man følger teorien, skal man undgå sukker og alle produkter med højt glykæmisk index, for eksempel hvidt brød, pasta, cola o.m.a.
Der er ingen direkte beviser på, at alkohol er direkte ansvarlig for uren hud. Men mange har oplevet, at de får flere bumser efter større fester eller for eksempel flere dages Roskilde Festival med øl og usund mad. Sammenhængen er sandsynligvis, at både alhohol og usund mad generelt stresser kroppen, hvor uren hud viser sig som et symptom på indre ustabilitet og forgiftning af kroppen.
Mad som kan være godt for huden
Der er undersøgelser, som tyder på, at omega-3- og 6-fedtsyrer kan have en vis positiv indflydelse på huden og hæmme uren hud. Igen er det næppe noget, som hjælper alle mennesker, men fede fisk og eventuelt tilskud af fiskeolie regnes jo generelt for sunde, så det er et forsøg værd.
Mange fremhæver også, at især grove grønsager kan have positiv effekt på huden. Igen er sammenhængene lidt uklare. Nogle undersøgelser som tyder på en sammenhæng, viste nemlig også, at mennesker som spiser sundt og grønt også generelt har bedre selvværd og mindre stress – hvilket i sig selv er godt for både huden og resten af kroppen. Derfor er det svært at vide, hvad der gavnede deres hud mest.
Nyere forskning tyder også på, at grove – gerne rå – grønsager fremmer en sund tarmflora, som meget vel kan have positiv indvirkning på sundheden både i huden og resten af kroppen. Men igen afventer vi yderligere undersøgelser, før vi kan være sikre på sammenhængene. At grove grønsager generelt er sunde, er dog vist hævet over enhver pris.