10. Gå til læge

Hvornår skal man gå til læge med bumser?

Uren hud og bumser er et uhyre almindeligt problem, som de fleste oplever i kortere eller længere perioder af deres liv. Det kan være et irritationsmoment, hvis man har fedtet hud eller en bums på næsen, når man er på vej til fest - men næppe en situation, hvor man ville tilkalde en ambulance?

Problemet kan imidlertid vokse så stort, at hudpleje ikke længere kan hjælpe. Hvis uren hud og et par bumser i ny og næ, udvikler sig til en egentlig betændelsestilstand i huden, er man ramt af decideret Acne Vulgaris, og så bør man konsultere en læge. Lægen / hudlægen kan så vurdere, om det er relevant med medicinsk behandling.

Hudpleje kan sammenlignes med tandpleje. Man kan bruge tandbørste, tandpasta, tandtråd, mundskylle-midler og meget andet, og på den måde kan man holde sine tænder sunde, rene og holde bakterier og plak nede. Men hvis bakterierne for alvor har fået fat, og du har fået huller i tænderne, skal du naturligvis gå til tandlæge.

Tilsvarende med uren hud. Ved god og relevant hudpleje kan du normalt holde huden sund og holde skadelige bakterier nede, men hvis det ikke er nok, er det tegn på, at din hud ramt af en ukontrollabel betændelse af acne, og så skal du naturligvis konsultere en læge. Det kan bl.a. være relevant, hvis din hud ikke får det bedre over en periode, hvis bumserne bliver store og ømme, hvis du konstaterer ar eller mørke pletter omkring gamle bumser - eller hvis du er utryg ved din tilstand.

Læs evt. mere om akne på Netdoktor (herunder anvisning på, hvornår det er relevant at gå til læge)